Hunder/ dogs
Valper/ puppies
Gjeting
Agility
BC historie
Nyheter/ news
Kontakt
Om oss
Veibeskrivelse
Mesterskap
Resultater
Linker
Gjestebok


BC historie

- Opptakten til gjeterhundprøvene/ konkuranssene begynte med at lokale gjetere kom sammen for å vise frem gjeterhundene sine.
- Den første offisielle konkuranssen var i Bala - Nord Wales, 1873. Den ble vunnet av en skotsk gjeter Mr. James Thompson med hunden Tweed.
- Skottlands første gjeterhundkonk. ble avholdt tidlig i 1870 årene. Den ble vunnet av James Gardner med hunden Spy
- Gjeterhundkonk. avholdt i 1876 i Bynress, Northumerland ble vunnet av Adam Tefler. Hans sønn Adam Tefler, er den berømte oppdretteren av Old Hemp 9 - border colliens far.
- ISDS - International Sheepdog Society, ble grunnlagt i 1906 av skotske gjeterhund entusiaster: Dette er Storbrittanias og Irlands registrerings system for working border collies.
- Det første engelske mesterskapet ble vunnet av Ernest Prietly med hunden Moss 233.
- Den første Wirrial Sheepdog Society konk. ble avholdt i 1893. Den ble vunnet av W.Rigbys med hunden Turk. Nr 2 ble en halvblanding av border collie og old english sheepdog Bob, med fører J.Barcrofts. Nr 3 ble hunden Ormskirk Charlie med fører Mr. Piggins. Denne hunden var av rene utstillingslinjer, men viste stort talent som gjeterhund. Han vant flere store konk. og ble senere solgt til USA for £1000.

Old Hemp 9
Ble født i september 1893 og døde i mai 1901. Han ble oppdrettet av Adam Tefler, fra gode naturlige arbeidslinjer. Faren hans var Roy en tricolor hanne. Moren var en sort/hvit, sterk, litt sky tispe, Meg. Hemp var et naturtalent. Han jobbet med sauen på en måte som gjorde at de hadde både respekt og tillit til ham. Han var en virkelig kvalitetshund
Gjetere ble veldig imponert over ham, og brukte han på tispene sine. Hoveddelen av avkommene fikk sin fars måte å jobbe på. Disse linjene ble meget populære da gjeterene oppdaget at denne måten å jobbe på skapte mindre stress i saueflokkene sine. Hvis du går tilbake på linjene til border collier i dag, vil du finne linjene til Old Hemp hos de alle! Det er derfor han blir kalt - border colliens far.
.........................................................

Wiston Cap Wiston Cap 31154
- Int.Supreme Champion 1965
- Int.Sheperds Champion 1966
- Scottish driving champion 1969.
Magiske ord! De som ikke kjenner dette navnet er ikke riktige border collie kjennere. Wiston Cap er den mest populære og brukte avlshunden noen sinne. En fantastisk gjeterhund.
Wiston Cap har avlet 3 Supreme Champions og er bestefar til 3 andre. Han er en legende som vil bli husket for evig tid i border colliens historie. Mange kaller ham "Den moderne border colliens far".
.........................................................

Bosworth Coon Bosworth Coon 34186
-Int.Supreme Champion 1968
-Int.Farmers Champion 1969
-English Nat. Champion 1969
-English Farmers Champion 1969
-Int. Agregate Champion 1969
-English Agregate Champion 1968 & 1969
En gang beskrevet som "One in a Million". Den mest suksessfulle prøvehunden fra Sør England. Representerte England ved 4 anledninger, og vant The Int.Supreme Championship i 1968. Bosworth Coon var en sterk arbeidshund og var også en populær avlshund. Mange av hans avkom ble topp kvalitets hunder.
.........................................................

Juno Juno 618
Denne lille hannen fant vi under National Champions. Juno er Welsh National Champion fra 1925. Han må være et bevis på at det ikke er størrelsen og utseende det kommer an på..
.........................................................

Wisp Wisp 161487
-Int.Supreme Champion 1989 & 1992 -Int.Sheperds Champion 1992
-Int.Agregate Champion 1989 & 1992 -Scottish Agregate Champion 1989
-Scottish Nat.Champion 1992
-Scottish Sheperds Champion 1989, 1991 & 1992 -Scottish Agregate Champion 1992
Er en av de få hundene som har vunnet Int. Supreme Championship 2 ganger. Wisp er en stor og kraftig hund. Han er arbeidsvillig og ikke redd for noenting. Hans rolige, flytende bevegelser er et syn. Han er full av liv og elsker oppmerksomhet. Wisp vil du finne i mange av de norske border colliene. De mest kjente vil du finne i Oddbjørn Kaasa's kull med import tispen Tina 05571/91. Der er det mange kjente navn som bla. Lorden 05636/91og Cindy 05641/91. Flere av deres avkom er nå ledende både innen gjeterhundkonk. og som avlshunder.
.........................................................

Pip Pip 124578
- Irish Nat. Champion 1984, 1988 & 1989
- Reserve Int. Supreme Champion 1984
- Int. Driving Champion 1988
- Irish Driving Champion 1988
- Irish Nat. Brace Champion 1989
Er en av de mest suksessfulle hundene som kommer i fra Irland. Pip var en veldig liten hund, og folk lo av ham den første gangen de så ham. Han viste fort at han var en klassehund. Med hans kalde hode taklet han all slags sau. Pip hadde også stor suksse i "Champion of the Champions". Denne konkuranssen vant han hele 6 ganger! Pip overlevde 2 alvorlige ulykker. Den ene hvor han ble overkjørt av en traktor, og den andre hvor han fikk slått hoften ut av ledd. Den 3. ulykken viste seg å bli fatal. Pip døde 14.5 år gammel når han ble påkjørt av en bil. Pip har avlet mange gode avkom, og var en populær avlshund. Han ligger bla bak i vår Killibrae Hemp.
.........................................................

Bwlch Taff Bwlch Taff 113243
- Welsh Nat. Champion 1980 & 1981
- Welsh Farmer Champion 1981
En meget kjent og populær avlshund, som du vil finne i mange av de norske border colliene som er tatt inn fra Wales. Den meget kjente Glyn Jones fra Wales var oppdretter og fører til Bwlch Taff. Bwlc Taff har Wiston Cap inne på sin stamtavle flere steder.
.........................................................

Dryden Joe Dryden Joe 104626
- Scottish Nat. Champion 1986
- Scottish Sheperds Champion 1979
Joes naturlige sans for sauer og arbeidvillighet var hans to sterkeste sider. Han var en fantastisk hund, og dette er hva hans eier sier om han; "Han var en flott arbeidskamerat og var alltid der når jeg trengte ham. Han har vært det beste som noensinne har skjedd meg, Det har vært en ære og ha eid ham".
.........................................................

Ben Ben 129820
- Welsh Nat. Farmer Champion 1985
- Wels Nat. Driver Champion 1987
Ben var en inteligent hund.helt fra starten av hadde han en flott og naturlig utgang. Ettersom selvtilliten og erfaringen kom ble han vanskelig å få stoppet når han var kommet rundt sauen. Men han hadde et naturlig instinkt og evne til å drive sauene på rett linje - uavhengig om det var 5 eller 100 sau. Med denne egenskapen brukte han mindre krefter på å komme med sauene, og var defor en hund som holdt ut lenge. Ben er bestefar til vår Shep, og også til Moel Nap.
.........................................................

Bwlch Hemp Bwlch Hemp 201604
- Welsh National Team Member
Bwlch Hemp er sønn av Ben (over). Han er far til bla Moel Nap (J.Knive), Moel Sam (T.Ulstein)og Moel Hugo (Somollis Kennel) - tispen som er mor til disse er Dolwen Fan. Bwlch Hemp har fått mang en beundrer, ikke bare for hans flotte utseende men også for hans intesitet når han jobber. Bwlch Hemp og Dolwen Fan er besteforeldre til vår Maid.
.........................................................

Sweep Sweep 198150
-English National Team Member 1996
Sweep er en utrolig inteligent border collie. Han har evnen til å tenke selv og jobbe på egenhånd. Sweep har en fantastisk utgang. Han takler hva som helst av sau og har fullstendig kontroll. Han er sterk og flytter på sauen uten for mye flanking. Sweep er en perfeksjonist når han jobber. Han har vært en meget populær avlshund i England, og har nå blitt solgt til USA hvor han gjør nytte i avlen.
.........................................................

Cap Cap 213154
- Reserve International Supreme Champion
Cap er sønn av Wisp 161487. Han har flott stil og er av høy klasse med mye mot. Han har avlet endel lovende avkom i England. Cap har stått til avl både her i Norge og i Sverige. Avkommene her i Norge er såpass unge enda, så tiden vil vise! Cap eies av R.Dalziels.
.........................................................

Informasjon og bilder er hentet fra: -The Blue Riband of the Heather (The Supreme Champions 1906 - 1995) -National Sheepdog Champions of Brittain and Irland (1922- 1993) -The Principal Sheepdog Lines vol 1 + 2 Disse bøkene samt en rekke andre kan du kjøpe gjennom Working Sheepdog News