Hva er en minigris?
Mer inforasjon om minigris kan fås her www.taspitir.no

Eller ring 98683618.
Svinhild

Svinhild, ekte kanadisk minigris!

Den kanadiske minigrisen ble tatt inn til Norge som et alternativt kjæledyr for allergikere.
De kan oppdras og holdes som en hund. Den kan læres å gå i bånd, komme på innkalling, bli renslig osv. Alt du kan lære en hund kan du også lære en minigris! Minigrisen er faktisk klokere enn hunder på enkelte punkter!
Det er mange som lurer på om en gris er renslig? Og sannheten er at grisen er et veldig renslig dyr. Hadde grisen fått velge mellom å bade i en møkkete dam (som vanligvis er det eneste alternativet den har.....), eller å bade i en ren dam så hadde den valgt den rene!!
Metoden man bruker for å få en gris stueren, er å la den gå på sandkasse som en katt.
Den er som regel renslig med en gang. Etter hvert kan du flytte kassen ut, og da lærer den seg til å gjøre fra seg ute.

NB! Vi annbefaler vitamin og mineraltilskudd til minigris,det er viktig og ikke overdrive dette da får store doser kan vere skadelig for grisen.Nelly og hamster
Malvin
Nelly bor hos fam. Rype i Mjøndalen.
Her er hun sammen med hamsteren.
Malvin bor i Skien, hos Tove Gustavsen.
Han er en sprek gris, som faktisk har gått Gaustadtoppen!

Det finnes flere typer minigris:

-Kanadisk minigris
- Swedish White
-Hengebuksvin

Forskjellen på disse rasene er først og fremst størrelsen.
Hengebuksvinet kan bli veldig store.
Ofte mellom 80-130 kg.
Swedish White blir som regel mellom 30-50 kg.
Kanadiske minigrisen blir 10kg- 15kg. Det som er spesielt for utsenet til en ekte Kanadisk minigris er : tynn beinstamme,kort kropp
og det viktigste LANG SMAL OPPOVERBUET NESE, det er viktig og forsikre seg om at forelderen ser slik ut hvis du skal ha en ekte Kanadsik minigris.Hvis foreldrene ikke har lang smal oppoverbuet nese så er det en annen rase.

Vi driver avl av kanadiske minigriser, og de veier kun rundt 10 kg! Denne rasen er veldig vanskelig å få tak i, og det finnes kun få avlsdyr av denne rasen her i Norge. Men vi har vært så heldige og fått tak i noen små Swedish White purker i tilleg, som vi bruker en ren kanadisk minigris råne på. Og disse avkommene blir rundt 15-20 kg store. Så på denne måten har vi klart å få inn nytt blod samtidig som vi har klart å få frem små minigriser. Hva som er best, kommer helt an på hva man skal ha minigrisen til.
Skal man ha en innegris er det kanskje mest praktisk med den rene kanadiske som bare blir 10-15 kg.

Skal du ha en gris som skal stå ute hele året i en låve el. kan jo en kanadisk/Swedish White blanding være like greit. Den er jo litt større og takler kanskje kulda litt bedre. Og den koster mindre. Det er slik med minigris at til mindre den er jo mer koster den. Litt omvendt fra vanlig gris....... Men det skal sies at den kanadiske minigrisen er meget robust og tåler fint kuldegrader!

Minigriser

Hvordan har man minigrisen ute?

Minigrisen kan stå ute hele året, så lenge den blir gradvis vant med det. Den må også ha et lunt sted å gå inn. Den liker å ha halm eller en teppehaug å grave seg ned i.
På den kaldeste årstiden bør den ha en varmelampe over liggeplassen sin.
Det er ypperlig å lage et hull i veggen i et uthus eller låve, slik at den fritt kan gå ut og inn i en innegjerdet luftegård.
Grisen er et vanedyr, og blir den vant med å være på et sted f.eks i en hage så blir den der.


Marta og Supermann
Dennis og sau
Marta sammen med kattungen Supermann!
Dennis koser seg ute!Hvordan ha minigrisen inne?

Uansett om man skal ha minigrisen inne eller ute, så bør den ihvertfall de første ukene få være inne. Dette fordi at den for det første er veldig liten, og er mer følsom for trekk og kulde slik at den kan bli syk (f.eks urinveisinfeksjon). Og for det andre er det lettere å få den tam, fordi den blir mer vant til mennesker og lyder!
Den enkleste måten å ha minigrisen inne på er å kjøpe en valpebinge som den kan være i.
Ha en teppehaug i det ene hjørnet og ha en kattesandkasse (dette er grisens do!), samt en tung vannskål. Der kan den være om natta og når den ellers er alene, eller du ikke har mulighet for å passe på den. Den må oppdras på samme måte som en hund inne. Den må læres hva den får lov til å gjøre, og hva den ikke får gjøre.
Og husk: " Det grisungen ikke får muligheten til å gjøre, vil den heller ikke lære seg...."
Når den går løs inne, så pass på at den til enhver tid har sandkassen sin tilgjengelig, den vil automatisk gå dit fordi den "lukter".


Marta og Farta
Dennis
Marta og Farta, ekte kanadiske minigriser!
Dennis koser seg på fanget!


Hva spiser en minigris?

En minigris kan spise nesten hva som helst! Hovedsakelig skal kosten bestå av grønnsaker brød ,vitamin/mineraltilskud og omega 3 en eggeplomme kan gis en til to ganger i uka.
Å fore efter hold er spesielt viktig i vekst perioden ( vokser i over tre år). Grisen skal ikke fores på kraftfòr.
Det er til griser som skal vokse å bli fort store, slik at de kan slaktes.
Det skal sies at det går ann og fore kosegriser på kraftfor, men når mann ikke har et trent øye så er det veldig lett og gi for mye. Minigris skal fores efter hold dvs skal ikke vere for tynn og ikke for tykk. Pass på å ikke gi grisen for mye mat slik at den får dobbelthake, den skal vere slank i kroppen uten dobbelthake.! . Minigrisen kan være utsatt for belastningsskader hvis den blir for fet. Den har tynne ben som skal holde i mange år, den kan også få skjelettlidelser, øyeproblemer og gjerte og kar sykdommer.
Griser som går ute og "gresser" om sommeren trenger mindre mat - noen trenger nesten ikke noe ved siden av i det hele tatt ( å fore på den måte annbefales ikke). Følg med på holdet til grisen spesielt om sommeren.

I noen bøker blir det anbefalt light hundefòr - det anbefaler ikke vi.
I et light hundefòr er det alt for mye proteiner og fett i forhold til hva en minigris skal ha og kan tåle. Fòring på slikt fòr kan gå utover nyrer og lever. I light hundefòr er det mer energi enn i det kraftigste grisekraftfòret som er lagd for slaktegris. Så det er altså ikke noe light fòr for en gris selv om det er det for hunder.
PS. Griser er i utgangspunktet ingen utpregede kjøttetere
Husk at en minigris skal leve i 15-20 år - ikke i 5 månder som en slaktegris. Derfor er det mye viktigere med riktig fòring på en minigris. Jo mindre minigrisen er desto mindre tåler den av feil fòring. Så større raser som hengebuksvin tåler mer feilfòring, selv om dette selvfølgelig ikke er ønskelig.

For mer info ring tlf 98683618-33347113 eller gå inn på www.taspitip.noBabe drikker cola
Hebbeliten og Bitteliten
Babe drikker cola!
Hebbeliten og Bitteliten.